Loslaten voor de grote klapper

Afgelopen weekend was het Pasen. In mijn familie is dat niet compleet zonder traditionele paasbrunch met verschillende broodjes en bereidingen van ei. Gezellig samen met het hele gezin aan de eettafel. Een moment om te genieten van al het lekkers en elkaars gezelschap. Dat is best uitzonderlijk, want ongemerkt is iedereen het jaar rond erg druk.

Normaal kost het me veel moeite om mijzelf los te maken van mijn werk. Altijd blijven er wel zaken door mijn hoofd spelen. Hoe kan een bepaalde som nog makkelijker worden uitgelegd? Of hoe kan de stof voor een vak nog overzichtelijker worden neergezet? Met welke oefening blijft de theorie nog beter hangen?

Al die rondzingende gedachten in mijn hoofd klinken soms een beetje als de vlucht van de hommel. Heel fijn als je veel denkt, maar het kan ook teveel zijn. Dat de gedachten door elkaar lopen en je onbewust dingen door elkaar gaat halen. Als het druk is, is dat bijna niet te vermijden. Maar het zijn wel die gedachtenmengsels die kleine foutjes veroorzaken. En als ik één ding pertinent wil vermijden is het kleine foutjes maken.

metallic-bench-2-1396604-m
een rustplaats

De Chinezen hebben niet voor niets het volgende spreekwoord: “Als je haast hebt, ga dan even zitten. Als je veel haast hebt, ga dan even liggen.” Zij hebben als geen ander door dat voortdurend doorrazen uiteindelijk minder effectief is dan op gezette tijden even afstand nemen.

blijven doorstappen
blijven doorstappen

Het voelt heel onnatuurlijk. Want als er veel te doen is, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zijn. Dat betekent dat je de schouders eronder zet en zo veel mogelijk werk verzet. Blijven doorstappen tot alles is opgelost. Pauzes voelen dan als vluchten en het ontkennen van de werklast. Telkens  als je even verslapt, hoor je in je achterhoofd een stemmetje dat je terechtwijst. “Heb je al genoeg gedaan om deze pauze te verdienen?”

Ook ik loop af en toe om van de afspraken in mijn agenda en de voorbereidingen daarvoor. Daar ben ik ongelooflijk dankbaar voor, want ik doe niets liever dan leerlingen helpen bij hun planning en leerwerk. En hoe meer afspraken er in mijn agenda staan, hoe meer leerlingen ik kan helpen. Ondertussen vraagt een bedrijf ook om bepaalde klussen (zoals administratie en verslaglegging om maar iets te noemen) die in de omliggende uren gedaan moeten worden.

Maar afgelopen weekend was er een van afstand. Afstand van alles wat nog moest gebeuren. En op wonderlijke wijze werkt dat ongelooflijk goed. Ik ben opgeladen en klaar om de komende week op (meer dan) volle kracht te werken.

Ik weet dat het de komende tijd voor veel leerlingen een spannende tijd is. Er staan veel toetsen in de agenda, de laatste schoolexamenweken zijn al dichtbij en de eindexamens staan ook op het punt van beginnen. Ook als je niet op school zit, zullen in de komende tijd weer veel deadlines op de agenda staan.

Probeer dan te denken aan het Chinese spreekwoord. Pak wat rust, ontspan en neem even afstand. In het begin zal het moeilijk zijn, want je hoofd zit vol met wat nog moet gebeuren en zal dat ook blijven schreeuwen. Maar je zult zien: uiteindelijk krijg je het werk sneller en beter gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *